ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

H ιδέα του Eco lodge ξεκίνησε με σκοπό την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού στο νησί της Τήνου και την προώθηση μιας άλλης ματιάς στο τρόπο που εμπλεκόμαστε με το περιβάλλον γύρω μας. Κεντρικός στόχος είναι η χρήση των φυσικών μας πόρων που μας περιβάλλουν να γίνεται με βιώσιμο και αειφόρο τρόπο, με αρχική προτεραιότητα να δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα για το κατάλυμα, αλλά και έναν ζωντανό χώρο με πολλές δραστηριότητες.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; μια εκτεταμένη σειρά από μέτρα και δράσεις που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε όπως: τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως του ήλιου και του αέρα,  το χτίσιμο κυρίως με τοπικά υλικά όπως η Τηνιακή πέτρα αλλά και με ντόπιους πετράδες, τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων με την ριζοτεχνική μέθοδο του τεχνητού καλαμιώνα και την επαναχρησιμοποίηση του φιλτραρισμένου νερού για πότισμα, την κατασκευή στέρνας 100κυβ. για την συλλογή του βρόχινου νερού, την ελαχιστοποίηση και την ανακύκλωση των σκουπιδιών, την κομποστοποίηση και την βιολογική καλλιέργεια του εδάφους, την παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, και τέλος την οργάνωση δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού.

Το μεγάλο πέτρινο σπίτι

Το μεγάλο πέτρινο σπίτι διαθέτει δύο υπνοδωμάτια το ένα με διπλό κρεβάτι και το άλλο με δύο μονά κρεβάτια. Στη κουζίνα ο καναπές είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να κοιμίσει άνετα και ένα τέταρτο άτομο. Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη με φούρνο γκαζιού, ψυγείο και όλα τα απα ραίτητα κουζινικά για μαγείρεμα! Έχει ένα μπάνιο με ντούζ και οικολογικά σαπούνια. Η κουζίνα και το καθιστικό ενώνεται με την κυρίως βεράντα και τον εξωτερικό χώρο τραπεζαρίας και τον κήπο. Υπάρχει ακόμα μία δεύτερη βεράντα με αιώρα και σεζλόγκ για χαλάρωση. Ο χώρος συνολικά είναι άνετος, φιλόξενος, με ιδιαίτερο σχεδιασμό και καταπληκτική θέα!

Το μικρό πέτρινο σπίτι

Το μικρό σπίτι διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι και έναν καναπέ στη κουζίνα που γίνεται ένα άνετο μονό κρεβάτι για ένα τρίτο άτομο ή δύο μικρά παιδιά. Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη, με φούρνο γκαζιού, ψυγείο και όλα τα απαραίτητα κουζινικά για ένα σωστό μαγείρεμα! Το μπάνιο διαθέτει ντουζιέρα και οικολογικά σαπούνια. Η κουζίνα και το καθιστικό ενώνεται με την κυρίως βεράντα που διαθέτει κτιστούς καναπέδες, σεζλόγκ και την τραπεζαρία εξωτερικού χώρου. Η μπροστινή βεράντα έχει καταπληκτική θέα προς την ανατολή του ήλιου από την θάλασσα! Ο χώρος συνολικά είναι άνετος, φιλόξενος και φτιαγμένος με απλά υλικά και μοναδικό σχεδιασμό.

Η διαμονή στο Eco Lodge θα είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία! Η θέα των νησιών της Μυκόνου και της Ικαρίας, οι καταπράσινες πεζούλες με το δάσος βελανιδιάς, η ανατολή του ηλίου από την θάλασσα, ο Τσικνιάς με την μεγαλοπρεπή του όψη, όλο το τοπίο γύρω μας είναι μαγευτικό! Και μην ξεχνάμε τις δύο πανέμορφες παραλίες μόνο 1,5 χλμ ή 20′ πεζοπορία από το μονοπάτι, την Σάντα Μαργαρίτα και την Λυχναφτιά.

ECO CONCEPT

Συνήθως, για να παρέχουμε σε ένα νοικοκυριό τις απαραίτητες υποδομές ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης και συγκομιδής απορριμάτων συνδεόμαστε με ένα κεντρικό δίκτυο παροχής συνήθως δημόσιο.

Το οικόπεδο του Ecolodge Project βρίσκεται μακριά από αυτά τα δίκτυα παροχής. Για αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις εκτός δικτύου οι οποίες είναι τελικά καλύτερες, πιο καθαρές/οικολογικές, φτηνότερες, πιο βιώσιμες και μας παρέχουν πλήρη αυτονομία.

Έτσι εφαρμόσαμε: παραγωγή ενέργειας από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, συλλογή και χρήση βρόχινου νερού,  καθαρισμό υγρών αποβλήτων, κομποστοποίηση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση φιλτραρισμένου νερού, βιοκλιματικός σχεδιασμός των κατοικιών με φυσικό φωτισμό και θερμομόνωση.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί  διαμορφώνουν ένα σύστημα υποδομών νέας τεχνολογίας και αειφόρου διαβίωσης.

ecoh2

Ηλεκτρική ενέργεια

Φωτοβολταϊκό σύστημα και ανεμογεννήτρια. Ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών πηγών ενέργειας είναι ιδανικός καθώς η ηλιακή ακτινοβολία και η δύναμη του αέρα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Read More

ecoh1

Νερό

Τα καταλύματα συλλέγουν το νερό της βροχής από τις ταράτσες τους μαζεύοντας το σε μία στέρνα 100 κυβικών, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες 8 ατόμων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πιο άνυδρων μηνών του καλοκαιριού.

Read More

ecoh3

Σχεδιασμός θερμομόνωσης και φυσικού φωτισμού

Εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού συστήματα φυσικής θερμομόνωσης, προσανατολισμού και ανοιγμάτων για την βέλτιστη διαχείριση φυσικού φωτισμού.

Read More

ecoh5

Φυσικός καθαρισμός αποβλήτων μέσω τεχνητού καλαμιώνα

Ο τεχνητός καλαμιώνας είναι ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού αποβλήτων που αντέχει στο χρόνο και στη χρήση. Το επίπεδο καθαρισμού είναι τόσο υψηλό που είναι το μοναδικό σύστημα που σου επιτρέπει να επαναχρησιμοποιήσεις το φιλτραρισμένο νερό στην άρδευση.  Επίσης μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι του κήπου.

Read More

Ο λαχανόκηπος

Ο βιολογικός κήπος του Ecolodge

Εκτός από τις βελανιδιές μας, τις μουριές μας και την ελιά που κληρονομήσαμε, σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα βιολογικό κήπο που να παρέχει όλα τα απαραίτητα! Ο επισκέπτης έτσι θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα εποχικά προϊόντα είτε αυτά είναι στο λαχανόκηπο είτε στα οπωροφόρα δέντρα μας.

Επίσης θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε όλα τα τοπικά προϊόντα τα οποία για χρόνια έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες ξηρασίας και αλμύρας, αλλά θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε και μεθόδους περμακουλτούρας για την βελτίωση του εδάφους. Μερικά από τα προιόντα αυτά είναι οι αγκινάρες, οι φαλαταδιανές ντομάτες, οι πράσινες μελιτζάνες, αλλά και τα αμπελάκια, οι συκιές και οι μουριές. Θα πειραματιστούμε ακόμα στη μεταφύτευση άγριων βοτάνων όπως η λεβάντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο, η ρίγανη και η κάππαρη που τα βρίσκεις παντού στο νησί!

Φυτά και Σπόροι


  • Καλοκαιρινά λαχανικά

   Ντομάτες
   Αγγουράκι
   Μελιτζάνες
   Κολοκυθάκια
   Πιπεριές
   Μαϊντανός
   Αγκινάρα

  • Χειμερινά λαχανικά

   Μαρούλι
   Λάχανο
   Μπρόκολο
   Κουνουπίδι
   Φρέσκο κρεμμυδάκι
   Παντζάρια
   καρότα
   Σπανάκι
   Ρόκα

  • Δέντρα και θάμνοι

   Ελιές
   Συκιές
   Μουριές
   Κάππαρη
   Φραγκοσυκιές
   Αμπέλια
   Λεμονιές
   Αμυγδαλιές
   Ροδιές
   Βερικοκιές

   Μανταρινιές

    

  • .

   .
   .

   Βότανα
   Ρίγανη
   Λεβάντα
   Θρούμπη
   Φασκόμηλο
   Δεντρολίβανο
   Θυμάρι
   Ματζουράνα

ΝΕΑ

Volunteering at the Ecolodge

Volunteering at the ecolodge has always been a priority since the beginning. We had our first volunteers, mainly friends, coming to stay with us and help with the different chores at the construction and the garden. read more

Vegetable garden and building a community

Working as a team in the garden has so many positive effects as we realised this year preparing the vegetable garden at the Ecolodge and also a second one at Aruts place. It is fun, it gets the job done in just a few hours, it is encouraging and rewarding but its also about building a sharing community. read more

Hydrousa project HORIZON 2020

Hydrousa project has started and Tinos Ecolodge is an important part of it. Hydrousa is a research project on water management and closing the water loops, funded by the EU through the HORIZON 2020. Head of the project is the National Technical University of Athens and we are 27 partners from all over Europe, including 3 Universities, and 3 Municipalities. The project has as a goal to find and propose nature based solutions of collecting and managing the water in water-scarcity areas like the Greek islands and it will be implemented in 3 islands, Tinos, Mykonos and Lesvos. It will have 6 demonstration sites and one of them is Tinos Ecolodge. read more

Tips for First Time Indoor Gardeners

When you spend time relaxing in eco-friendly environments, you’re more likely to want to bring that mindset back to your own home. Living in an apartment, though, can make that introduction a challenge. Luckily, it’s easier than you think to bring a garden indoors – so much so that 37% of today’s young people are able to have fresh produce daily while living in an read more

Permaculture Design Course, Autumn 2019

20 September – 4 October (14 days certificate)

Led by Peter Cow and Elena Symeonidou

We are excited to announce the fourth FULL PERMACULTURE DESIGN COURSE (PDC) that will be hosted in Tinos Eco-lodge welcoming two very knowledgeable and experienced teachers, Peter Cow from England and Elena Symeonidou from Greece. Peter and Elena will combine their skills from both Northern and Southern ecosystems and climatic conditions and will put emphasis on Social permaculture as well as Regenerative agriculture, with lots of hands on and practicals during the course.This PDC is fully certified by the Permaculture Association (Britain). The course will be taught in English. read more

 Our Blog

espa flags

Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του "Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης