ECO LODGE ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μία από τις σίγουρες “δραστηριότητες” όταν μείνετε στο Eco Lodge θα είναι η χαλάρωση! Είτε στη σκιά μιας πέργκολας, είτε σε μία αιώρα κάτω από τις βελανιδιές, είτε σε ένα πετρόχτιστο πεζούλι. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνετε. Αν σας αρέσει η ασχολία με τον κήπο υπάρχει ένας μεγάλος λαχανόκηπος στην άκρη του οικοπέδου που μπορεί κάποιος να περάσει το απόγευμα του. Υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές που ξεκινάνε από το οικόπεδο μέσα από το γειτονικό δασάκι που καταλήγουν στις γειτονικές παραλίες Λυχναφτιά και Σάντα Μαργαρίτα σε περίπου 30΄. Τα μονοπάτια μπορεί σε σημεία να είναι λίγο άγρια και καλυμμένα από βλάστηση, αλλά είναι ένας μοναδικός τρόπος να ανακαλύψει κανείς την φύση και την ιστορία της Τήνου! Για τους λάτρεις της  Yoga μπορούμε να οργανώσουμε ομαδικά ή ιδιαίτερα μαθήματα τα πρωινά ή τα απογεύματα με την Ελένη Τόλη. Επίσης διάφορα σεμινάρια θα οργανωθούν στο Ecolodge οπότε ρίξτε μια ματιά στο blog για τα επόμενα νέα που θα ανακοινωθούν όπως το σεμινάριο permaculture που έχει προγραμματιστεί!

Σεμινάρια

2022 Σεμινάριο Περμακουλτούρας 20 Μαίου – 3 Ιουνίου. Με χαρά είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το 6o PDC Permaculture Design Certificate που διοργανώνεται στο Ecolodge με δάσκαλο τον Peter Cow από Αγγλία και εισηγητές τον Αλέξανδρο Κωστή από Ανδρο, Nicolas Bedau από Tinos Ecolodge και Bram van Overbeeke από Ολλανδία. Κατα τη διάρκεια των 14 ημερών εκτός απο θεωρητικά θα έχουμε την ευκαιρία να εξασκηθούμε πρακτικά σε διάφορες μεθόδους βελτίωσης του εδάφους για καλλιέργεια, κατασκευές σε ενεργειακά αυτόνομα συστήματα, θα επισκεφτούμε κτήματα με παρόμοιες ή ενδιαφέρουσες τοπικές πρακτικές, και θα μάθουμε να σχεδιάζουμε το δικό μας κτήμα με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας. Στο τέλος του σεμιναρίου παρουσιάζουμε με την ομάδα μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για κάποιο από τα πρότζεκτς που φέρνουν οι συμμετέχοντες! Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά ή πάρτε τηλέφωνο την Μαρίλια στο 6974467611.

YOGA

Yin&Yang Yoga retreat with Jens Simon Petersen from Berlin 13-19 May 2018

We’re hosting a new retreat in May, led by Berlin-based Yogi Jens Simon. Stimulating morning Yoga sessions on our Yoga deck, sprinkled with practical inputs from Yoga philosophy and the principles of Yin and Yang, journaling, meditation in the afternoon and deeply relaxing Yin Yoga sessions at night form the backbone of this retreat. read more….


Orionas Yoga Shala retreat 15-18 June

Orionas Yoga Shala invites you for a 3 day retreat at Tinos Ecolodge where we will practice Hatha and Ashtanga Vinyasa Yoga as well as guided sessions of Thai massage. Cost for 3 days: 210€ in a room and 180€ in tents, price includes 3 vegetarian meals per day.
read more…


10 day Basic THAI Massage course 21.6 – 1.7

Unalome team and Tinos Ecolodge organise a 10 day seminar of basic level of traditional Thai massage technique, from 21 June to 1st July. 70 hours Thai massage classes, plus daily yoga and meditation. read more…

Organise your Retreat at the Ecolodge

We are excited to announce that the Ecolodge is ready to host seminars and retreats to any teacher that is looking for a nature retreat in the Aegean! Tinos Ecolodge – a self-sustaining eco-friendly resort surrounded by breath-taking views and within a short hop to the local beaches, is promoting green tourism,  permaculture principles and well being retreats.

The infrastructure includes:

  • A 40sq.m wooden deck, with pergola bamboo shade, side curtains for extra shade and wind protection, constructed inside a unique Aegean environment, among an endemic oak forest, with sea view and river side vegetation.
  • An outdoor kitchen, situated right next to the organic vegetable garden, fully equipped with gas plates, pizza firewood oven, BBQ area, and 2 group tables that seat up to 20 people, plus a small stone built amphitheatre.
  • Outdoor bathroom facilities which include two compost toilets, two outdoor showers and two outdoor sinks.
  • An organic permaculture garden with all seasonal vegetables and herbs.

Accommodation

The accommodation at the moment includes the two lodges which can sleep up to 8 people, plus a lot of space to camp under the oak trees.

Services

Services may include: Local vegetarian dishes (or not) from a local cook which can prepare 2 meals per day, and full breakfast buffet with organic products. Cleaning service at the lodges.

Excursions in Tinos. This may include organised hikes around the area, climbing or bouldering, visits to the beautiful villages of the island, eating out to a local taverna, or visit to other farms for wine tasting and cheese making, visit a wild Tinian herbs distillery, or traditional basket making workshops, the marble museum of Pyrgos amongst other activities.

For more information and details on how to organise your retreat please contact us!

Το βιολογικό κτήμα του Ecolodge

Η βλάστηση του κτήματος αποτελείται κυρίως από το μοναδικό δάσος βελανιδιάς που κυριαρχεί στη περιοχή και την παραποτάμια βλάστηση από Πλατάνια και Ιτιές δίπλα στο ρέμα. Επίσης υπάρχουν μερικές πολύ παλιές μουριές, συκιές και ελιές που βρήκαμε μέσα στο κτήμα οι οποίες, μαζί με τις βελανιδιές, χαρίζουν άπλετη σκιά και δροσιά το καλοκαίρι! Για το λαχανόκηπο μας ενδιαφέρει να βρούμε παλιές ντόπιες ποικιλίες όπου αυτό είναι δυνατό, και να καλλιεργήσουμε δέντρα και λαχανικά τα οποία ταιριάζουν στο ξηρό νησιωτικό περιβάλλον. Θα χρησιμοποιήσουμε μεθόδους από την περμακουλτούρα και θα πειραματιστούμε με την αναπαραγωγή των άγριων τοπικών βοτάνων όπως το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο, η αγκινάρα και η κάππαρη. Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε μία μεγάλη ποικιλία από βιολογικά φρούτα και λαχανικά όλο το χρόνο που ο  επισκέπτης θα μπορεί να μαζεύει αλλά και να φυτεύει! Θέλουμε επίσης να μπορούμε να παράγουμε τις δικές μας ελιές, βότανα, κάππαρη, μαρμελάδες και ρακί!

birdwatching-thumb

Η άγρια ζωή της Τήνου

Το βόρειο κομμάτι του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά γιατί στα απόκρημνα βράχια του φωλιάζει το γεράκι Μαυροπετρίτης, ένα μικρό αρπακτικό που όμως το 70% του πληθυσμού του παγκοσμίως φωλιάζει στο Αιγαίο. Μέρος της ΣΠΠ αποτελεί περιοχή NATURA 2000, η οποία προστατεύεται για τα υπόλοιπα είδη άγριας ζωής που υπάρχουν στο νησί, ερπετά, αμφίβια, θηλαστικά καθώς και για τα είδη φυτών. Μπορούμε να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες για τα είδη που μπορείτε να δείτε και τις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για παρατήρηση πουλιών και φωτογράφηση άγριας ζωής.

Περισσότερα

Τα είδη πουλιών που θα δει κάποιος στην Τήνο είναι πολλές Γερακίνες, Αετογερακίνες, Βραχοκιρκίνεζα, Σαΐνια,  Σπιζαετός, Πετρίτης και Μαυροπετρίτης, Κουκουβάγιες και Γκιόνηδες μεταξύ άλλων. Ειδικά κατά την μετανάστευση πολλά είδη αρπακτικών κάνουν στάση στο νησί, θαλασσοπούλια όπως ο Μύχος, ακόμα και Τσαλαπετεινούς μπορεί κάποιος να πετύχει την  Άνοιξη. Στα σημεία με λιμνούλες ή νερά μπορεί να δει κανείς κάποιον ερωδιό, μερικές πάπιες και διάφορα παρυδάτια, ειδικά στην Κολυμπήθρα όπου σχηματίζεται ένα μικρό υγροτοπάκι.

Livada

Η Τήνος φημίζεται για τα ερπετά της και ειδικά για την Οχιά (Vipera ammodytes), που είναι και το μόνο δηλητηριώδης φίδι που υπάρχει στο νησί. ¨Άλλα μη δηλητηριώδη φίδια που θεωρούνται χρήσιμα από τους ντόπιους γιατί καθαρίζουν τους αγρούς από ποντίκια, είναι ο Λαφύτης (Zamenis longissimus), το Νερόφιδο (Natrix natrix) μέσα στα νερά, το Ερυμόφιδο  (Eryx jaculus), και το Αστραπόφιδο (Dolichophis caspius). Νεροχελώνες (Mauremys caspica), βατράχια και πολλά είδη σαυρών (Cyrtodactylus kotschyi, Lacerta trillineata, Podarcis erhardii) ζουν στο νησί.

Στις απόμακρες σπηλιές στο νερό ζει η φώκια Μονάχους Μονάχους. Πάντως έχει πολύ καιρό να αναφερθεί η θέαση μίας φώκιας.

Από θηλαστικά Σκαντζόχοιροι, Ασβοί και λαγοί κατοικούν στο νησί.

Πολλά βότανα και άγρια χόρτα φυτρώνουν στο νησί, εκλεχτά μανιτάρια και άγρια σπαράγγια που οι κάτοικοι συλλέγουν. Τα πιο γνωστά είναι η Κάππαρη, η Ρίγανη, το Θυμάρι, η άγρια Λεβάντα, το άγριο Φασκόμηλο, η Μέντα του νερού, ο Κρόκος και πολλά πολλά άλλα βρίσκει κανείς ακολουθώντας τα μονοπάτια της Τήνου!

Yoga στο Ecolodge

Θα θέλατε να κάνετε πρωινή ή απογευματινή yoga στο καινούργιο μας yoga deck με μία έμπειρη δασκάλα; Το Ecolodge είναι ιδανικό μέρος για να αποκτήσετε καλή φυσική και ψυχική κατάσταση συνδυάζοντας τις διακοπές σας με yoga.

Ομαδικά ή ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι 6 ατόμων μπορούν να διοργανωθούν με τη δασκάλα της yoga Ελένη Τόλη. Οι τιμές κυμαίνονται από 25 ευρώ/άτομο σε γκρουπ έως 50 ευρώ για ένα άτομο ιδαίτερο.

11113579_1557165184554113_6637687618263049994_n

Τα μονοπάτια της περιοχής

Η περιοχή μας είναι μία από τις λίγες δασικές περιοχές με βελανιδιές, κοντά στο ρέμα του Ακέρατου, με μεγάλα πλατάνια και πλούσια βλάστηση, αρκετά σπάνιο για τις  Κυκλάδες. Περιβάλλεται από πεζούλες με ελιές, λεμονιές και άλλα οπωροφόρα, μικρούς στάβλους για τα πρόβατα, τις αγελάδες και τα γουρούνια, γεμάτη περιστεριώνες και μικρά εκκλησάκια. Είναι εντελώς απείραχτη και αγνή, όπως την άφησαν οι παππούδες μας, ταξιδεύοντας μας αιώνες πίσω.

Έχει πανέμορφες διαδρομές από παλιά μονοπάτια που ξεκινούν ή περνούν από εδώ τα οποία μπορούμε να σας σημειώσουμε σε χάρτη. Το πιο διάσημο ξεκινά από το χωριό της Ποταμιάς. διασχίζει το λαγκάδι κάτω από το βουνό Τσικνιά και καταλήγει στη παραλία της Σάντα μαργαρίτας. Στη διαδρομή συναντά κανείς πηγές με νερό και πλούσια βλάστηση, πολλούς περιστεριώνες, παλιές αγροικίες και αλώνια, με θέα πάντα στο βάθος το Αιγαίο.

Αν σας αρέσουν οι βουνοκορφές, υπάρχει διαδρομή που οδηγεί στην κορφή του Τσικνιά 700μ., το ψηλότερο βουνό της Τήνου από όπου η θέα είναι πανοραμική 360 μοίρες και βλέπεις όλα τα γύρω νησιά, την Ικαρία, την Μύκονο, την Δήλο, την Πάρο, την Νάξο, και με καθαρό καιρό ακόμα και τη Σάμο και τη Φολέγανδρο.

Αν σας αρέσει το πρωινό ξύπνημα μπορείτε να συνδυάσετε την ανατολή του ηλίου με ένα μπάνιο σε μία από τις δύο κοντινές παραλίες Σάντα Μαργαρίτα και Λυχναφτιά20 λεπτά περπάτημα κατηφόρα.

espa flags

Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του "Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης