ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

H ιδέα του Eco lodge ξεκίνησε με σκοπό την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού στο νησί της Τήνου και την προώθηση μιας άλλης ματιάς στο τρόπο που εμπλεκόμαστε με το περιβάλλον γύρω μας. Κεντρικός στόχος είναι η χρήση των φυσικών πόρων που διαθέτουμε να γίνεται με βιώσιμο και αειφόρο τρόπο, με αρχική προτεραιότητα να δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα για το κατάλυμα, αλλά και ένα ζωντανό χώρο με πολλές δραστηριότητες.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; μια εκτεταμένη σειρά από μέτρα και δράσεις που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε όπως: τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως του ήλιου,  το χτίσιμο κυρίως με τοπικά υλικά όπως η Τηνιακή πέτρα αλλά και με ντόπιους πετράδες, τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων με την ριζοτεχνική μέθοδο του τεχνητού καλαμιώνα και την επαναχρησιμοποίηση του φιλτραρισμένου νερού για πότισμα, την κατασκευή στέρνας 100κυβ. για την συλλογή του βρόχινου νερού, την ελαχιστοποίηση και την ανακύκλωση των σκουπιδιών, την κομποστοποίηση και την βιολογική καλλιέργεια του εδάφους, την παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, και τέλος την οργάνωση δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού.

Το μεγάλο πέτρινο σπίτι

Το μεγάλο πέτρινο σπίτι διαθέτει δύο υπνοδωμάτια το ένα με διπλό κρεβάτι και το άλλο με δύο μονά κρεβάτια. Στη κουζίνα ο καναπές είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μπορεί να κοιμίσει άνετα και ένα τέταρτο άτομο. Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη με φούρνο γκαζιού, ψυγείο και όλα τα απα ραίτητα κουζινικά για μαγείρεμα! Έχει ένα μπάνιο με ντούζ και οικολογικά σαπούνια. Η κουζίνα και το καθιστικό ενώνεται με την κυρίως βεράντα και τον εξωτερικό χώρο τραπεζαρίας και τον κήπο. Υπάρχει ακόμα μία δεύτερη βεράντα με αιώρα και σεζλόγκ για χαλάρωση. Ο χώρος συνολικά είναι άνετος, φιλόξενος, με ιδιαίτερο σχεδιασμό και καταπληκτική θέα!

Το μικρό πέτρινο σπίτι

Το μικρό σπίτι διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι και έναν καναπέ στη κουζίνα που γίνεται ένα άνετο μονό κρεβάτι για ένα τρίτο άτομο ή δύο μικρά παιδιά. Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη, με φούρνο γκαζιού, ψυγείο και όλα τα απαραίτητα κουζινικά για ένα σωστό μαγείρεμα! Το μπάνιο διαθέτει ντουζιέρα και οικολογικά σαπούνια. Η κουζίνα και το καθιστικό ενώνεται με την κυρίως βεράντα που διαθέτει κτιστούς καναπέδες, σεζλόγκ και την τραπεζαρία εξωτερικού χώρου. Η μπροστινή βεράντα έχει καταπληκτική θέα προς την ανατολή του ήλιου από την θάλασσα! Ο χώρος συνολικά είναι άνετος, φιλόξενος και φτιαγμένος με απλά υλικά και μοναδικό σχεδιασμό.

Το πέτρινο κελάκι

Το κελάκι, ή σταυλάκι είναι πολύ αγαπημένο πρότζεκτ!! Αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση από εμάς για το πως ένα κτήριο 150 χρονών μπορεί να μετατραπεί σε μία σύγχρονη, μικρής κλίμακας βιώσιμη κατοικία, χωρίς να χάσει τα πολύτιμα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, μεταφέροντας στο σήμερα την ιστορία αυτού του τόπου. Τοποθετημένο στο βορεινό άκρο του κτήματος έχει τη δικιά του απομονωμένη τοποθεσία. Από τη βεράντα του απολαμβάνεις τη θέα στον Τσικνιά, τη θάλασσα και την ανατολή του ήλιου, την ηρεμία της φύσης. Η ατμόσφαιρα του παλιού κελιού σε αγκαλιάζει, είναι ένας μικρός αλλά άνετος χώρος, με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, εξωτερικό ντούζ και κομποστική τουαλέτα.

Η διαμονή στο Eco Lodge θα είναι μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία! Η θέα των νησιών της Μυκόνου και της Ικαρίας, οι καταπράσινες πεζούλες με το δάσος βελανιδιάς, η ανατολή του ηλίου από την θάλασσα, ο Τσικνιάς με την μεγαλοπρεπή του όψη, όλο το τοπίο γύρω μας είναι μαγευτικό! Και μην ξεχνάμε τις δύο πανέμορφες παραλίες μόνο 1,5 χλμ ή 20′ πεζοπορία από το μονοπάτι, την Σάντα Μαργαρίτα και την Λυχναφτιά.

ECO CONCEPT

Συνήθως, για να παρέχουμε σε ένα νοικοκυριό τις απαραίτητες υποδομές ενέργειας, ύδρευσης, αποχέτευσης και συγκομιδής απορριμάτων συνδεόμαστε με ένα κεντρικό δίκτυο παροχής συνήθως δημόσιο.

Το οικόπεδο του Ecolodge Project βρίσκεται μακριά από αυτά τα δίκτυα παροχής. Για αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις εκτός δικτύου οι οποίες είναι τελικά καλύτερες, πιο καθαρές/οικολογικές, φτηνότερες, πιο βιώσιμες και μας παρέχουν πλήρη αυτονομία.

Έτσι εφαρμόσαμε: παραγωγή ενέργειας από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, συλλογή και χρήση βρόχινου νερού,  καθαρισμό υγρών αποβλήτων, κομποστοποίηση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση φιλτραρισμένου νερού, βιοκλιματικός σχεδιασμός των κατοικιών με φυσικό φωτισμό και θερμομόνωση.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί  διαμορφώνουν ένα σύστημα υποδομών νέας τεχνολογίας και αειφόρου διαβίωσης.

ecoh2

Ηλεκτρική ενέργεια

Φωτοβολταϊκό σύστημα και ανεμογεννήτρια. Ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών πηγών ενέργειας είναι ιδανικός καθώς η ηλιακή ακτινοβολία και η δύναμη του αέρα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Read More

ecoh1

Νερό

Τα καταλύματα συλλέγουν το νερό της βροχής από τις ταράτσες τους μαζεύοντας το σε μία στέρνα 100 κυβικών, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες 8 ατόμων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πιο άνυδρων μηνών του καλοκαιριού.

Read More

ecoh3

Σχεδιασμός θερμομόνωσης και φυσικού φωτισμού

Εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού συστήματα φυσικής θερμομόνωσης, προσανατολισμού και ανοιγμάτων για την βέλτιστη διαχείριση φυσικού φωτισμού.

Read More

ecoh5

Φυσικός καθαρισμός αποβλήτων μέσω τεχνητού καλαμιώνα

Ο τεχνητός καλαμιώνας είναι ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού αποβλήτων που αντέχει στο χρόνο και στη χρήση. Το επίπεδο καθαρισμού είναι τόσο υψηλό που είναι το μοναδικό σύστημα που σου επιτρέπει να επαναχρησιμοποιήσεις το φιλτραρισμένο νερό στην άρδευση.  Επίσης μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί ένα όμορφο κομμάτι του κήπου.

Read More

Ο λαχανόκηπος

Εκτός από τις βελανιδιές μας, τις μουριές μας και την ελιά που κληρονομήσαμε, σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα βιολογικό κήπο που να παρέχει όλα τα απαραίτητα! Ο επισκέπτης έτσι μπορεί να απολαμβάνει όλα τα εποχικά προϊόντα είτε αυτά είναι στο λαχανόκηπο είτε στα οπωροφόρα δέντρα μας. Επίσης προσπαθούμε να καλλιεργούμε όλες τις τοπικές ποικιλίες οι οποίες για χρόνια έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες ξηρασίας και αέρα του νησιού, χρησιμοποιώντας μεθόδους περμακουλτούρας για την βελτίωση του εδάφους.

Στο λαχανόκηπο καλλιεργούμε όλα τα κλασικά εποχικά προϊόντα χειμώνα/καλοκαίρι, πειραματιζόμαστε με ιδιαίτερες ποικιλίες όχι τόσο γνωστές όπως διάφορα είδη baby leaves, προμηθεύοντας εκτός από τους επισκέπτες μας, και κάποια τοπικά εστιατόρια αλλά και σπίτια με εβδομαδιαίο καλάθι λαχανικών. Εκτός από τον κήπο εγκαταστήσαμε και ένα μικρό θερμοκήπιο, έναν αμπελώνα με ντόπιες ποικιλίες και αγκινάρες από την Κώμη. Επίσης φυτέψαμε και μία μεγάλη έκταση με βότανα όπως η λεβάντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο, ο ελύχρυσος, η ρίγανη και η κάππαρη που τα βρίσκεις παντού στο νησί!

Φυτά και Σπόροι


  • Καλοκαιρινά λαχανικά

   Ντομάτες
   Αγγουράκι
   Μελιτζάνες
   Κολοκυθάκια
   Πιπεριές
   Μαϊντανός
   Αγκινάρα

  • Χειμερινά λαχανικά

   Μαρούλι
   Λάχανο
   Μπρόκολο
   Κουνουπίδι
   Φρέσκο κρεμμυδάκι
   Παντζάρια
   Καρότα
   Σπανάκι
   Ρόκα

  • Δέντρα και θάμνοι

   Ελιές
   Συκιές
   Μουριές
   Κάππαρη
   Φραγκοσυκιές
   Αμπέλια
   Λεμονιές
   Αμυγδαλιές
   Ροδιές
   Βερικοκιές

   Μανταρινιές

    

  • .

   .
   .

   Bότανα

   Ρίγανη
   Λεβάντα
   Θρούμπη
   Φασκόμηλο
   Δεντρολίβανο
   Θυμάρι
   Ελίχρυσος

ΝΕΑ

Permaculture Design Course May 2024

25 May to 8 June 2024. We are excited to announce the ninth 14day PERMACULTURE DESIGN COURSE (PDC) that will be hosted in Tinos Eco-lodge welcoming for the sixth time Peter Cow from England, Elena Symeonidou and Nicolas Bedau from Greece. Course fee 670euro/camping 850euro/houses until the 31 January (early bird price). read more

Energy live monitoring

This a  live view of the energy system we are using at the Ecolodge. You can follow our electricity production, our real time consumption and the state of charge of our batteries. The little colorfull lines at the bottom of the boxes shows the data of the last two days. The blue moving lines indicate the direction of the electricity flow.

Short summery of the specification of our system:

It is an off-grid system and consists out of two PV – arrays with an 4,6 kWhp production capacity a battery storage capacity of 12,3 kWh and an inverter capacity of 9 kW.

Volunteer places 2024

Volunteer places for 2023. A life learning experience about agrotourism, permaculture, living off grid, living in nature, market gardening, stone building and sustainable tourism. 1 month min stay. Volunteers needed between May and end September. read more

 Our Blog

espa flags

Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του "Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης